Friday, April 2, 2021

Ära raiska toitu!

 Käsud ja keelud ei ole tegelikult edasiviiv jõud. Kõigepealt tuleb endale asjad selgeks teha ning kui olemasolev olukord ei tundu just kõige õigem, siis on aeg leida võimalusi muutusteks.

Gaia kooli üks oluline märksõna on olnud - lõunasöök! Meil on nii rahulolu aegu kui rahulolematuid hetki. Kuna lapsed ise soovisid teemaga tegeleda, siis otsustasime sel aastal üheks rohelise kooli teemaks võtta tervis ja heaolu. Toit kuulub sinna hulka kindlasti.

Oleme eelnevatel aastatel päris palju rääkinud toidu raiskamisest ning tegime seda ka sel õppeaastal. Veebis on palju materjali selle kohta ning kuna Gaia kooli õpetajad on ka toiduraiskamise vähendamise alast koolitust saanud, siis on lastele selle teema tutvustamine läinud libedalt. 

Siin mõned teemakohased plakatid, mis valmisid 6. klassi tundides, kus vaadati päris silmi avavat toidu raiskamise filmi 



Tutvusime ka eri maade toitumisharjumustega ning piltlikul moel saime teada, kui palju raha kulub erinevate maade erineva suurusega perede nädala toidule. Vahed on väga suured ning näha on ka, et nn heaoluühiskonnas kulub toidu peale tunduvalt rohkem raha. Iseasi, kui tervislik see toit on. 


Veel ühe olulise ülesandena pidi õpilased oma kodudes olevaid toiduaineid uurima ning valima ühe nendest ja otsustama, kas tegu on looduse ja keskkonna sõbraliku tootega. Enamus meie kodudes olevatest toiduainetest pärineb siiski kaugetelt maadelt ning kulutab tohutult loodusressurssi. Siin saame palju ära teha. 


Päris koolitoidu teemal aga toimus veebruarikuu alguses (kui me veel koolis tohtisime olla) toidujälgimise kaks nädalat. Rohelise kooli aktiivi õpilased käisid iga päev sööklas paberid näpu vahel, et kirja panna kõige olulisemad asjad:
1. mida toiduks pakuti
2. kuidas maitses
3. kui palju jäi järgi/tuli puudu
Samasugused lehed said ka meie toredad toiduhaldjad, kes siis oskasid paremini kirja panna äravisatava toidukoguse (mis küll tavaliselt meie kompostikasti läheb, seega teda päriselt ära ei visata - ta muutub uuesti mullaks) ning ka selle, kui palju toitu üldiselt järgi jäi ja kas see äkki pärastpoole sootuks ära söödi. Kaks nädalat näitasid, et 
1. toit on enamasti maitsev
2. eriti head toitu ei jää üldse järgi või siis tuleb lausa puudu
3. on mõni toit, mis suuremas osas üldse ei maitse
Oleme edastanud meie toidujälgimise tulemused kooli haldusmeeskonnale, kes siis toitlustajaga sel teemal infot saab vahetada. 
Jälgimise tulemustega saab tutvuda siin Gaia kooli lõunatoit

Oleme rohelised!



No comments:

Post a Comment