Monday, September 13, 2021

STARTERi inspiratsioonitöötuba Gaia koolis 13.09.2021


Tänane hommikupoolik Gaia kooli 6.-7. klassidele möödus igati tegusalt, sest külas oli Juko-Mart Kõlar, kes viis läbi STARTERi inspiratsioonitöötuba. Töötoa mõte oli innustada õpilasi loovamalt mõtlema ning leidma ühiselt ideid, mis kannustaks tegutsema. Inspireeriv ja loov ettevõtlusele innustamise päev on lõimitud Gaia koolis käimasoleva ettevõtlusprojektiga. Töötuba toimus Edu ja Tegu STARTER programmi raames. 

Kui töötuba algas lihtsate loovuse vabakslaskmise harjutustega, kus sai lühendada muinasjutte ja mõelda uusi kasutusviise igapäevastele asjadele, siis edasi läks aina põnevamaks. Üksteisele otsa vaatamine ja teise inimese lugemine tema kehakeele kaudu oli juba paras pähkel, kuid tekitas üksjagu elevust, sest ilmselgelt ei oldud üksteisele nii pikalt otsa vaadatud.

Loovus juba parasjagu meeltes sähvatamas, algas ideede väljamõtlemine. Mida sa ette võtaksid ja millega tegeleksid, kui sul oleks homme miljon eurot? See küsimus pani nii kukalt kratsima kui ka silmi särama. Kuidas valida idee, mis ei oleks liiga lihtne asi ega ka mitte liiga keeruline tegevus? Õpiti olulise eristamist ja info korrastamist, kõigepealt iseseisvalt ning seejärel meeskonnas. Juhuslikult kokku pandud tiimid said oma isiklike ideede hulgast koos põnevaima välja valida ning seda kõikidele avalikult esitleda. Sealjuures oli vaja tähele panna ka kuulajat, kes tahtis aru saada, millest jutt. 

Oma nahal asjade läbiproovimine andis õpilastele juurde esinemisoskust ja julgust ning nad õppisid oma infot süstematiseerima, arvestades selguse ja lihtsusega ning eristades olulist ebaolulisest. Kindlasti õppisid lapsed ka ettevõtluse kohta laiemalt, kus arvestada tuleb alati mitmete osapooltega juba kohe esimeses, mõttetasandi etapis.

Juhendaja oli väga inspireeriv oma avatud oleku, positiivsuse ja põnevate harjutustega, teda kutsuks edaspidigi iga kell lastega koos tegutsema. Pärast töötoa lõppemist oli hiljem koolimaja peal veel mitmelt poolt kuulda, kuidas ikkagi neid ägedaid ideid nüüd ellu viima võiks hakata ja millest alustada. 

Suur tänu inspireeriva päeva eest!

Kaire Maali Lõhmus (Gaia kooli huvijuht) 





Pildid tegi õpetaja Dmitri Djuženkov

Ettevõtlusprojekti Gaia koolis toetab 

No comments:

Post a Comment