Tuesday, December 7, 2021

Nutimaailma sukeldumine ehk nutipäevad Gaia koolis

 Nutimaailm tekitab inimestes vastakaid tundeid. Osad arvavad, et see on meile kahjulik ja me peaksime sellest eemale hoidma, teistele jälle tundub, et kuna maailm liigub nagunii nuti suunas, siis ei ole mõistlik vastupanu osutada, pigem tuleks leida endale kõige sobivamad ja kasulikumad nutivahendid ning õppida neid kasutama. 

Kuigi Gaia kool on oma olemuselt suures osas nutivaba (vahetunnis keegi nutiseadmes ei istu!), siis õppetööks ja tundide rikastamiseks kasutasime suurepärast võimalust Progetiigri näol, taotlesime raha virtuaalreaalsuse (VR) prillide ja 3D printeri ostuks. Juba septembrikuu lõpust saati on Gaia koolis toimunud mitmeid seadmetega tutvumise hetki, aga kulminatsioon saabus novembri alguses, mil lükati käima NUTIPÄEVAD.  Nutipäevad Gaia koolis CodeWeek

Mida siis Nutipäevadel tehti? 

Selleks, et õpetaja ikka teaks, mida VR prillid endast kujutavad ja ta endal printeriga sõrme otsast ei graveeriks, said esimese teadmistevoo osaliseks just õpetajad. On ikka vägev küll, kui oskad arvuti printeriga nii ühendada, et sinu ekraanil olev pilt nagu imeväel puutükile graveeritud saab. VR prillide pakutavast "reaalsusest" vist pole mõtet üldse rääkidagi - nende puhul võib pikalt filosofeerida, et mis siis tegelikult see "reaalsus" on. 





Pärast õpetajate asjasse pühendamist asusid innukamad õpetajad kohe laste peal katsetama. Kuna keemia õpetaja oli juba oma keemia tundides päris mitmeid kordi VR prille kasutanud, siis tundus, et harjutada saanud õpilased on täiesti võimelised oma kogemusi nooremate klasside õpilastega jagama. Päris keeruline oli see rada, kui ikka ise ei näe, kus prillidega kooliõde parasjagu seikleb, siis on juhendamine sama, mis pimedas toas lüliti otsimine. Lõbu ja nalja oli palju, aga kõik soovijad õpilased said vähemalt ühe korra maailma läbi VR prillide vaadata. Tänud asjalikele juhendajatele! 




8. klassi õpilased olid nii agarad, et nemad andsid seitsmendikele lausa keemia tunni. Või loodusõpetuse, täpsemalt õpiti läbi VR prillide aatomi ehitust. Nii mõnigi arvas, et just sellised peaksid koolitunnid välja nägema. 

Kuna VR prille kõigile igaks hetkeks ei jagunud, siis otsustasid mõned õpetajad teha tutvust Progetiigri kodulehel pakutavate mängudega ning matemaatika õpetaja andis lastele vabad käed LearningApps keskkonnas toimetamiseks. Projektijuhil pole aimugi, mida selles keskkonnas teha saab, aga lapsed tundsid ennast ilmselgelt nagu kalad vees. Tundub, et siit võib veel nii mõndagi huvitavat sündida. 


Kokkuvõtteks võib öelda, et kunagi ei ole mõttekas tagasi kohkuda uute masinate ja nutividinatega tutvumisest. Maailm on täis põnevaid asju ning avastamise rõõm kindlasti suurendab huvi ja indu. Õppimine toimub ju kogu aeg. Jätkame samas vaimus. Nutivabalt ja nutiga. 

Nii need nutipäevad kulgesid

Progetiigri projekti ja tundides toimuvate kavadega saab tutvuda Gaia kooli kodulehel Progetiiger Gaia koolis

Projektijuht Raine Lindepuu

Projekti toetab Haridus- ja Noorteamet 








No comments:

Post a Comment