Wednesday, October 13, 2021

Viies aasta rohelise koolina ehk kuidas roheline lipp tegudele innustab

 Gaia kool on juba oma olemuselt roheline. Gaia ju! Loodussõbralik ja säästlik, loodetavasti ka jätkusuutlikkusele orienteeritud. Aga tegelikus elus see päris nii lihtsalt ei käi. Kooli kogukond on hästi eriline ja erinev ning põhitõdede meelde tuletamine ja väärtuste kujundamine toimub ka Gaia koolis samamoodi kui ükskõik millises koolikeskkonnas. 

Rohelise kooli programmiga liitusime juba kuus aastat tagasi ning oleme nüüdseks rohelise lipu uhked omanikud kahel korral. Mis tähendab tegelikult veelgi suuremat vastutust nii oma igapäevaelu korraldamisel kui kogukonna koostöös. Käesoleval õppeaastal toimetamegi pisut teisiti ning võib olla ei vasta päris täpselt Rohelise kooli programmi eeskirjadele, aga me loodame, et meie kogukonnale see väike muutus sobib ning aitab meil paremini edasi liikuda. 

Tegevused algasid juba suviste laagrite ajal ehk siis enne kooli. Õpilased on elurikkuse teema raames käinud arvukalt matkadel ja tutvunud meie erinevate looduskooslustega, nautinud metsas ööbimist ja lõkkel toidu valmistamist. Matkamine on Gaia koolis loomulik õppetegevus ning matkamas käime me aastaaegadest ja ilmast hoolimata. Ütleb ju vanasõnagi, et pole halba ilma, on vale riietus. Seega - kummikud jalga ja kindad kätte ning rabamatkale vutt-vutt! 

Rohelise kooli aktiivis on Gaia koolis sel aastal kaks klassi täies koosseisus - 6. ja 7. klass ning lisaks neile eelmisel aastal alustanud õpilasesindus. Otsustasime sellise lahenduse kasuks, et info liikumine ja tegevused oleks lihtsamalt korraldatud. Eks paljud asjad ju selguvadki katse-eksituse meetodil! 

Üheks läbivaks tegevuseks on kõigi rohelise kooli aastate jooksul olnud prügi sorteerimise korraldus Gaia koolis. Nüüdseks oleme jõudnud arusaamale, et ka mitme koolituse ja põhitõdede kordamise järel ei saa eeldada, et sorteerimine iseseisvalt käima läheks ja jätkuks. Tuleb kogu aeg näpuga näidata ja üle vaadata, meelde tuletada ja eeskujuks olla. Sel aastal lisandus meile ka biokomposter (tänu koostööle teadlaste öö ja Ahhaa keskusega). Osalesime meister-komposter võistlusel ning kuigi me midagi ei võitnud, seisnes meie võit selles, et ostsime koolile mitu biokomposterit lisaks, et erinevatele klassidele kompostimist õpetada ning köögis tekkivad toidujäätmed uuesti mullaks kompostida. Vaatame, kuidas me selle ülesandega hakkama saame. 

Lisaks elurikkuse ja jäätmete teemale, oleme jätkuvalt tähelepanu pööramas toidule ja toitumisele. Selle aasta keskkonnaülevaatuse üks küsimustik puudutas koolitoitu, lapsed ja õpetajad andsid päris palju erinevat tagasisidet koolis pakutava toidu kohta. Järgmine samm on rohelise aktiiviga vastused üle vaadata ning tegevuskavasse lisandusi teha. Niiet jälgige Gaia kooli kodulehte, kuhu varsti selle aasta infot lisandub 

gaia roheline kool

Kuigi rohelise kooli programmiga kaasneb üsna palju erinevat sorti tegevusi ja pisut ka sekeldusi, innustame küll kõiki selle programmiga tutvuma. Väga paljud eesti koolid on juba ühinenud ning lehvitavad välja teenitud rohelisi lippe uhkusega oma koolis. Gaia koolil ei ole eriti head kohta, kus oma rohelist lippu demonstreerida, aga me loodame, et leiutame selle koha ning naudime roheliseks olemist täiel rinnal.

Rohelise kooli koordinaator Gaia koolis, Raine Lindepuu 

No comments:

Post a Comment