Wednesday, October 14, 2020

Evolutsioonijalutuskäik

 Toomas Trapido on selle aasta sügisest ka päris ametlikult Gaia kooli õpetajate nimekirjas. Toomast teavad kõik, kes vähegi Gaia nime Eestis kuulnud ning Gaia Akadeemiaga kokku puutunud. Toomas oskab väga hästi rääkida evolutsioonist. Seekord said evolutsioonijalutuskäigust osa 4. klassi õpilased ja lapsevanem Anna-Stina kirjutab toreda kokkuvõtte:

"2020.a sügisese projektinädala kolmapäeval sai 4. klass kogeda evolutsiooni. Ja seda praktiliselt omal nahal! Nimelt võeti Kadrioru pargis loodusainete õpetaja Toomas Trapido juhtimisel ette evolutsioonijalutuskäik, kus iga samm tähendas 2 miljonit aastat. 

Oluliste verstapostide juures nagu Kuu sünd, bakterite teke, fotosüntees, seente teke, osoonikihi moodustumine jne tehti peatusi, et kõike lähemalt seletada ning evolutsiooni sammude üle mõtiskleda ja arutleda. Värskes õhus liikumine hoidis vaimu virge ja tähelepanu keskmes iga uue peatuse jaoks. Toredad olid peatumised paikades, mis olid otseselt evolutsiooniga seotud, nagu ürgmere kallas, kus sai rääkida lubjakivi moodustumisest ning suured graniidikivid, kus sai mõtiskleda tardkivimite tekkimisest ja jääajal liikumisest. Kõike andis ümbrusega siduda, isegi presidendilossi juures levinud hapukapsa lõhn andis suurepärase pinnase selgitada bakterite elu ja arengut. 




Lapsed ootasid väga, millal juba jalutamisega dinosauruste aega jõutakse. Andis oodata, sest sinna sai jõutud alles üsna lõpuks. Päris viimaste tibusammudega tähistati ka inimese arengut. 

Pärast jalutuskäiku kogetule tagasi mõeldes oli paljudele õpilastele kõige rohkem muljet avaldanud see, kui palju kordi Maa ajaloos on meie planeet kokku põrganud teiste taevakehadega ning suure paugu tulemusena on osad liigid välja surnud ja sellega teinud ruumi uutele liikidele."


Toomas on nõus kõigiga sellist jalutuskäiku ette võtma, kel ainult soovi on. 

No comments:

Post a Comment